top of page

Brevskrivningsguide

Hvad skal jeg skrive?

Det er ikke så vigtigt præcis hvad du skriver. Når man sidder fængslet er breve ofte ens primære kontakt med omverdenen, derfor betyder det at modtage post meget i sig selv. Man kan nemt komme til at føle sig alene i et fængsel, og det at modtage post giver en følelse af at blive støttet og husket.

 

I brevet kan du fx starte med at fortælle lidt om dig selv, hvis du ikke kender den fængslede kammerat i forvejen. Du kan skrive om hvad du bruger din tid på, dine interesser eller hvad du har lavet i weekende. Hvis du ikke vil være for personlig, kan du fx skrive om noget der optager dig politisk eller en historie der fylder i medierne.

Vær ikke bange for at skrive om sjove eller nice ting du har oplevet - de får det ikke værre af, at andre har det godt. Undlad at skrive inkriminerende ting om dig selv eller andre. Hvis du ikke har mod på at skrive et langt brev, er en lille hilsen eller en tegning også dejlig at modtage.
Hvis du vil give den fængslede kammerat mulighed for at svare, hvilket for nogle er en rar måde at bruge tiden på, så husk at skrive dit navn og din adresse i brevet.

Hvem læser med?

Hvis man sidder til almindelig afsoning, er det som udgangspunkt kun fængselspersonalet man risikerer læser med. For varetægtsfængslede afhænger det af, om de har besøgs- og brevkontrol. I det tilfælde læser politiet med, og de klipper i breve både til og fra den fængslede, hvis sagen er omtalt.

Ovenstående gælder for fængslede i Danmark. Regler og vilkår kan variere meget mellem forskellige lande.

Hvordan skriver jeg?

Hvis du kender en fængslet i et dansk fængsels fulde navn og fødselsdato, kan du som udgangspunkt skrive til dem på fængslets adresse. Eksempelvis kan der skrives til Vestre Fængsel:

Den fængsledes fulde navn
Fødselsdato
Postbox 701
2450 København SV

Adresser på andre danske fængsler kan findes her.

Hvis den fængslede har brev- og besøgskontrol skal brevene sendes til politiet, som åbner og læser dem. Man skal ringe til politiet og finde ud af, hvilken afdeling der behandler sagen, for at få adressen.

Selv hvis du ikke kender nogle fængslede kammerater selv, er der mange at skrive til. En international liste over fængslede anarkister kan ses her.

Ingen er frie før alle er frie! Hvis du nogensinde er i tvivl, om du skal skrive, så tænk på at det kunne være dig.

18641795 10211704451078831 939939188 o_c
bottom of page